top of page

LET OP! Wkkgz wet voor therapeut en student!


Beste Coaches Therapeuten en studenten,

We merken dat er nog veel vragen leven onder de coaches & studenten over de

de nieuwe wet WKKGZ, de Wet Kwaliteit, klachten en geschillen zorg, welke de regering het afgelopen jaar (per 1-1-2016) heeft ingevoerd. Deze wet ziet er op toe dat elke therapeutische handeling gedekt dient te zijn via een erkende klachtenregeling en geschillencommissie.

Per 1 januari 2017 wordt deze wet effectief gemaakt met controles van het ministerie van volksgezondheid. Dit houdt in dat per 1 januari 2017, iedereen die zorg verleent, ook studenten die betaalde zorg aanbieden, aangesloten moeten zijn bij een geschillencommissie, zodat cliënten de mogelijkheid krijgen om, indien er klachten zijn, deze kunnen indienen bij een officiële instantie.

De wet is ingevoerd door de overheid en is van toepassing op iedere individuele zorgaanbieder/student.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het opvolgen van de wetgeving, en strafbaar wanneer je niet voldoet aan deze wetgeving.

De NEI vereniging is de afgelopen maanden bezig geweest om geaccordeerd te worden. Dit is helaas nog niet door het Ministerie bevestigd. Dit proces kan nog een aantal weken duren. Zodra er meer bekend is zullen we dat direct melden via de nieuwsbrief. Aangesloten zijn bij de NEI vereniging dekt dus nog niet je wettelijke verplichting hierin.

Let op! Schrijf je in voor 27 december 2016!

Iedereen die behandelt en hiervoor een vergoeding ontvangt, moet zich voor 27 december 2016 inschrijven bij een door de rijksoverheid erkende geschilleninstantie. Een goed alternatief voor de NEI vereniging is de NIBIG. Deze organisatie heeft voor zowel studenten als therapeuten een goede regeling.

Naast deze registratie is het niet noodzakelijk, maar wel aan te raden, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, die de maximale schadevergoeding van € 25.000 dekt.

Wanneer je bent aangesloten bij de BATC zijn deze zaken geregeld.

Het is mogelijk om je als aspirant therapeut of student aan te sluiten, ook indien je niet in het bezit bent van een Medische Basiskennis. Dan is er naast je lidmaatschap ook een collectieve Beroeps- en Bedrijfsaansprakelijkheid verzekering inclusief de WKKGZ mogelijk.

Kosten BATC:

Jaarkosten BATC Wkkgz-student € 67,00 incl. btw.

Jaarkosten collectieve Beroeps- en Bedrijfsaansprakelijkheidverzekering € 53,00 incl. btw.

Kosten NIBIG

De NIBIG heeft naast de basisregistratie van € 10,- ook een solidariteitsfonds opgericht waarin de procedurekosten van een geschil die kan worden verhaald op de zorgaanbieder, betaald worden uit dit fonds. Deze kosten hiervoor bedragen € 35,-

Kosten Balens verzekering ( niet verplicht)

Balens heeft een Beroeps- en Bedrijfsaansprakelijkheidverzekering die past bij ons vakgebied.

Ben je student, ontvang je een korting op deze verzekering, en betaal je € 50,- per jaar. Afgestudeerde therapeuten kunnen een verzekering afsluiten voor €86,- per jaar.

Bij de studentenverzekering moet er wel voldaan worden aan de volgende voorwaarden:

- de student mag geen voltarief in rekening brengen aan zijn/haar cliënten voor een behandeling. (voltarief bedraagt tussen €60-€80)

- de student moet aan de cliënt doorgeven dat ze student zijn, dit moet ook worden vermeld op het anamneseformulier.

Dus even op een rijtje:

Zorg dat je voor 27 december 2017 bent aangemeld bij een erkend register.

Een verzekering is niet verplicht, maar je loopt dan het risico bij overtreding zelf € 25.000 te moeten betalen.

De NEI Vereniging is nog niet geaccordeerd. Lid van de NEI Vereniging is dus helaas niet voldoende.

Wanneer je na het lezen van deze mail vragen hebt over deze wet, registratie en beroepsaansprakelijkheidsverzekering, verwijzen we je graag naar onderstaande links van betreffende instanties:

WKGGZ: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kwaliteit-van-de-zorg/inhoud/wet-kwaliteit-klachten-en-geschillen-zorg

NIBIG: http://nibig.nl/wkkgz/

BATC aanmeldingsformulier student kan je bij ons aanvragen door het sturen van een mailtje o.v.v. BATC wkkgz naar info@jolandavleugel.nl

Balens verzekeringen: http://www.balensverzekeringen.nl/

Wij wensen je hele mooie feestdagen en een gezond en goed geregeld 2017!

Namens Team Olijv

Jolanda Vleugel

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page