top of page

Examen NEI 2015-2016

Examen NEI 2015-2016

Buiten bij de entree hangt een vlag met daarop ‘Geslaagd’, binnen lonken de gebakjes verleidelijk. Vandaag sluiten de studenten middels een persoonlijke presentatie hun opleiding tot NEI therapeut af. In gezelschap van familie en vrienden komen ze binnen. Iedereen, niet alleen de kandidaten, straalt van trots. Iedereen die ooit een indrukwekkende opleiding heeft gedaan zal de opwinding herkennen. Straks is het dan zover, wat begon met een ambitie heeft zijn bestemming bereikt … Over een paar uur, met het diploma in handen, gaat de tweede stap in de ambitie zich uitrollen: de student is klaar en de therapeut begint.


De opleiding tot NEI therapeut betekent het maken van een indrukwekkende reis waarin je veel leert. Over NEI, over wat het is, hoe de theorie tot uiting komt in ‘de praktijk’, alle ins en outs komen aan bod. Ook leren de toekomstige therapeuten veel over zichzelf. Vaak is dat een grote omwenteling in het leven van de student. Hoe de studenten dit hebben beleefd zie ik later terug in de persoonlijke presentaties.


De spanning stijgt. Het is ook niet niks, je opleiding, wat het voor je betekent samen te vatten in een korte presentatie. Wonderlijk te zien hoe eenzelfde opleiding leidt tot zoveel verschillende presentaties. Van kernachtig, tot meer uitgebreid, van zang tot stilte, van tranen tot een lach, van muziekfragmenten (live muziek zelfs!) tot gedichten. Aan creativiteit geen gebrek.


Met een persoonlijke noot van Jolanda worden de diploma’s overhandigd. Dan volgt de lunch. De hartelijkheid waarmee iedereen elkaar omringt is hartverwarmend. Als ik door de ruimte loop besef ik dat hier vriendschappen voor het leven zijn gesmeed. Terwijl ik door mijn lens kijk in de hoop prachtige foto’s te maken, ontdek ik ineens een ingetogen glunderende Jolanda. Met trots in haar ogen zie ik haar kijken naar de studenten. Ik volg haar blik en zie: hier staan stuk voor stuk bijzondere mensen aan wie ze een diploma heeft kunnen overhandigen. Is ook niets niks …


De toekomst van deze studenten zie ik met vertrouwen tegemoet. Ze zullen de cliënten die hun hulp en ondersteuning vragen begeleiden en bijstaan naar beste weten en kunnen, naar eer en geweten, met integriteit, kennis en deskundigheid. Op dagen als deze ervaar ik geloof en vertrouwen dat de wereld er weer een stukje mooier en beter op is geworden. Des te meer hoop ik dat er, in de reeks foto’s die ik heb gemaakt, een paar toppers tussen zullen die getuigen van deze memorabele dag. Ik ben blij dat ik aanwezig mocht zijn. Van een aantal weet ik dat ik ze weer ga ontmoeten. Daar verheug ik me op. Ik wens iedereen alle goeds en wil afsluiten met iets wat tijdens de presentaties voorbij kwam. Wat in alle eenvoud en essentie weergeeft wat NEI is voor mij. Met dank aan Anouk van Cuijk.


Vol ongeloof geloven.

Weten wat ik eigenlijk al wist.

Loslaten door vast te pakken.

Dat alles goed is zoals het is.


Mine van Wychen
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page