top of page

Inschrijven

Systemische Verdiepingsdagen - Thema Rouw en Verlies - 10 juni 2024

00262
€185,00
Op voorraad
1
Productgegevens

Systemische Verdiepingsdag Thema Rouw en Verlies

Alleen toegankelijk voor gecertificeerde opstellers

Ieder leven kent momenten van verlies. Dat kan een afscheid van een dierbare zijn, het verlies van werk, woning of een liefde of het moeten verlaten van je eigen land. Allemaal zijn dit diep ingrijpende gebeurtenissen, die ervoor zorgen, dat de wereld ineens stilstaat en nooit meer hetzelfde zal zijn. Soms is het moeilijk om daarin weer je eigen plek te vinden en je thuis te voelen. Vooral als er een discrepantie ontstaat tussen het verlies en de mogelijkheden ermee om te gaan, kan een traumatische verlieservaring ontstaan. Er wordt een gevoel van leegte of gemis ervaren, maar ook onzekerheden, angst, pijn, verdriet, of compenserend gedrag om de pijn en het gemis niet te voelen.

Hoe jonger iemand is, hoe ingrijpender kan de gebeurtenis dus zijn, omdat het brein nog niet kan verwerken, wat er gebeurt en het kind de sfeer, spanningen en gevoelens daarvoor in de plaats opneemt. Dat kan ervoor zorgen, dat kinderen niet alleen een verlies ervaren en er niet voldoende om kunnen rouwen, maar dat ze ook nog van hun plek afgaan, om het systeem te dienen.

Bij rouw en verlieservaringen kun je denken aan het verlies van een (ongeboren) kind, abortus, verlies van ouders, grote liefdes, (echt)scheiding, verlies van een baan, gezondheid, huisdieren, rouw bij ziekte van jezelf of een dierbare, rouw na een trauma, rouw bij levenswendingen, verlies van dromen en verwachtingen. Allemaal zijn dit traumatische verlieservaringen, die zich vast kunnen zetten in het systeem.

Is het verlies te groot, te overweldigend of te ingrijpend, dan zoeken kinderen, maar ook volwassenen naar een manier het verdriet en de angst uit de weg te gaan. Dat is een overlevingsstrategie. Op deze manier is het hart veilig en dat is gelijktijdig misschien het grootste verlies. De ervaring wordt achter slot en grendel gestopt, totdat een trigger het weer oproept of systemische disbalansen ontstaan.

Start 9.30 uur tot 17.00 uur

Locatie Groesbeek
Bewaar dit product voor later

Naam website

bottom of page